A Hoold Ékszer jelenleg minden kapacitását kihasználja, és az szeptemberig már nem tudunk új megrendeléseket fogadni. Amennyiben szeretne feliratkozni a várólistánkra, küldje el megrendelésedet most, és érkezési sorrendben fogjuk visszaigazolni, amint ismét tudunk megrendeléseket befogadni. Egyedi, a webshopunkban nem található ékszertervek megvalósítását októberben tudjuk megkezdeni. Köszönjük megértését és türelmét, hogy lehetőséget ad nekünk arra, hogy valóban különleges emléket készíthessünk az Ön számára.

Kérdése van? Hívjon minket! +36303869102

Így emlékezünk
Hoold Ági

A kegyeleti ékszerek története

A kegyeleti ékszerek története

Mit is jelent a hamvasztásos ékszer kifejezés? A hamvasztásos ékszerek - amelyeket más néven emlékékszerként, temetési ékszerként vagy kegyeleti ékszerként is emlegetnek - olyan különleges darabok, melyek segítségével az emberek szimbolikusan megőrizhetik és közel tarthatják elhunyt szeretteik emlékét.

Kegyeleti ékszerek hosszú ideje elérhetőek mindenféle formában, stílusban, méretben és árban, a díszítés módjától függően, amit a vásárlók preferálnak. Némelyek a nemesfémek és drágakövek használatát részesítik előnyben, míg mások egyszerűbb emlékeket választanak.

Lehetőség van arra is, hogy a vásárlók egyedi üzenetekkel vagy fotókkal egyedivé tegyék ékszereiket. A legtöbb hamvasztásos ékszert úgy tervezik, hogy képesek befogadni a hamvak egy kis részét (például egy medálban), de az emberek másfajta emlékeket is megőriznek ezeken keresztül, mint például a temetési földet, az emlékvirágokat vagy akár kis hajszálakat. Természetesen elkészíthetünk ékszereket a hamvak beépítésével is.

Európai hagyományok

Az emberek mindig is fontosnak tartották a szeretteikre való emlékezést.

A 17. és 18. században az elhunytak hozzátartozói "gyászgyűrűket" ajándékoztak, amelyek tükrözték a szociális rangjukat. Ezekre a gyűrűkre általában rágravírozták az elhunyt nevét, születési és halálozási dátumát. Ez a szokás egészen az 1900-as évek elejéig tartott.

A viktoriánus korszakban gyakori volt, hogy a családok emlékékszereket készítettek a szeretteik hajából. Amikor Viktória királynő férje, Albert herceg 1861-ben meghalt, a királynő élete végéig egy fiolát viselt szíve felett. A polgárháborúba induló férfiak hajfürtöt hagytak szeretteik számára, arra az esetre, ha soha nem térnének haza. A magazinokban részletes leírások találhatóak a bonyolult hajékszerek és művészeti alkotások készítésének lépéseiről.

Jogi kérdések

Ha vita alakul ki a hozzátartozók között azzal kapcsolatban, hogy hogyan helyezzék örök nyugalomra (beleértve a hamvak ékszeren belüli elhelyezését is), fontos tisztázni, hogy ki dönt a jogszabályok szerint. Ezek a szabályok különösen fontosak, ha az elhunyt végrendelet nélkül halt meg.

Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében hozott döntés az irányadó. Ha ilyen nincs, akkor az eltemetés módját (hamvasztás vagy koporsós) és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles. A temetésről a következők sorrendjében kell gondoskodni:

az, aki szerződésben vállalta a temetést,
akit arra az elhunyt végrendelete kötelez,
végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa,
az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója a törvényes öröklési sorrend szerint.
A hamvasztásos vagy kegyeleti ékszerek segítenek a szeretteinkre emlékezni. Ha szeretnéd megőrizni az emléket, de nem szeretnéd hordani a hamvakat, ne felejtsd el, hogy ékszereket (pl. medálokat) használhatsz más emlékek megőrzésére is, mint például egy kedvenc kirándulóhelyen talált virág, egy különleges fénykép, a kert talaja, egy hajtincs, vagy bármilyen személyes emléktárgy.

Az élet minden pillanata értékes, és különösen azok számára, akik azonban élik.

Nap mint nap valaki elveszíti egy szeretett hozzátartozóját. Akár házastársról, gyermekről, szülőről vagy barátról van szó, ez mindig rendkívül nehéz érzelmi folyamat.

Az