Megőrzendő hajszálak, hamvak küldése futárszolgálat segítségével történik, melyet mi szervezünk. Ékszerei elkészítése körülbelül 6-10 hetet vesz igénybe.

Fontosnak tartjuk, hogy minden egyes emlékékszer elkészítésére a megfelelő figyelmet és gondosságot fordítsuk, hogy az méltó maradjon a benne rejlő emlékekhez.
Ennek érdekében, hogy biztosítani tudjuk a garanciáinkat, a most beérkező kérések várható elkészülési ideje 2024. június végére várható.

Kérdése van? Hívjon minket! +36303869102

Így emlékezünk
Hoold Ági
2022.02.04 12:59

A kegyeleti ékszerek és a jogi kérdések

A kegyeleti ékszerek és a jogi kérdések

Az élet természetes velejárója, hogy egy napon elbúcsúzunk szeretteinktől. Ebben a fájdalmas időszakban az elhunyt utolsó kívánságainak tiszteletben tartása, valamint az emlékük megőrzése kulcsfontosságú lehet a gyász feldolgozásában. De mi történik akkor, ha vita alakul ki a hozzátartozók között azzal kapcsolatban, hogy hogyan helyezzék örök nyugalomra az elhunytat, beleértve a hamvak ékszeren belüli elhelyezését is? Ebben a blogposztban néhány ilyen jogi kérdést szeretnénk tisztázni.

Az eltemetés módja, beleértve a hamvak ékszeren belüli elhelyezését is, rendkívül személyes döntés. Ez a döntés többnyire az elhunyt végakaratán alapul, azonban ha az elhunyt végrendelet nélkül halt meg, vagy nem adott utasítást az eltemetés módjára nézve, a döntés joga átszáll a hozzátartozókra.

Az elsődleges jog a temetési kötelezettség vállalóját illeti, ezután következik az, akit az elhunyt végrendelete kötelez a temetésre. Ha ilyen személy nincs, akkor az elhunyt halála előtt vele együtt élő házastársa jogosult a döntésre, majd ha ő sem rendelkezik, az elhunyt egyéb közeli hozzátartozói a törvényes öröklési sorrend szerint.

Ezek a szabályok segítséget nyújtanak a jogi viták elkerülésében és az elhunyt utolsó akaratának tiszteletben tartásában. De emlékezzünk arra, hogy az eltemetésnél sokkal több módja van a szeretteink emlékének megőrzésére.

A hamvasztásos vagy kegyeleti ékszerek, például medálok, lehetővé teszik, hogy mindig magunknál hordozzuk az elhunyt emlékét - legyen az a hamvaik vagy egyéb, személyes értékkel bíró emléktárgy formájában, mint például egy kedvenc kirándulóhelyen talált virág, egy különleges fénykép, a kert talaja, egy hajtincs vagy bármilyen más személyes emléktárgy.

Az elkészült kegyeleti ékszer a hagyaték szerves részét képezi, és mint ilyen, szükséges tisztázni a további sorsát. Akárcsak a többi értéktárgy esetében, a kegyeleti ékszerre vonatkozóan is fontos előre gondolni és rendelkezni a hagyatéki eljárásban. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy személyes utasításokat adjunk a jövőbeni tulajdonjogot illetően, legyen az a család egy másik tagja, vagy esetleg egy barát. A rendelkezés a kegyeleti ékszerrel nem csak biztosítja, hogy az ékszer a megfelelő személynél kerüljön elhelyezésre, hanem segíthet elkerülni a potenciális vitákat a hozzátartozók között, és tiszteletben tartja az elhunyt és az ékszer viselőjének kívánságait.

Érdemes tehát mindig megfontolni, hogy milyen módon szeretnénk megőrizni az elhunyt emlékét. A jogi keretek adottak, azonban a végleges döntés mindig az Ön kezében van. Vegyük figyelembe az elhunyt utolsó kívánságait, valamint a saját érzéseinket és szükségleteinket is a gyászidőszakban. A kegyeleti ékszerek kiváló módot kínálnak az emlékek megtartására, és segítséget nyújtanak a gyász feldolgozásában.